DD005167thumbDD005164thumbDD005152thumb

 

 

 

 

 

 

 

 

De (fictieve) opdracht: Jaarlijkse prijs voor Beeldende Kunsten Amsterdam: de winnaar mag een werk maken in een nader te bepalen park. Aan de prijs is verbonden dat hij/zij 1 jaar lang in het park mag wonen en werken. Ontwerp een atelierwoning op het Frederiksplein in Amsterdam.

De kunstenaar levert met zijn prijswinnende kunstwerk een bijdrage aan het straatbeeld van Amsterdam. In ruil daarvoor krijgt hij een stukje Amsterdam terug. De gekozen locatie is een van de meest dynamische plekken van Amsterdam. De driehoekige plattegrond biedt een besloten atelier aan de achterkant, op het noord-noordwesten en de woonverdieping op de eerste, uitkijkend over het plein. Grote en zware werken rol je op een dolly door de grote deuren rechtstreeks naar buiten. Het woon/werkverkeer is gescheiden, prettig, ook belastingtechnisch. Het atelier vormt als het ware een cocon in de beschutting van twee beschermende armen. Het is een ruimte die je niet in één oogopslag overziet doordat de kolom die de slaapkamer draagt de ruimte optisch verdeelt in verschillende compartimenten. De gebogen, wit gestucte muren tonen een inspirerend licht- en schaduwverloop. De monumentaal aanwezige pseudotrap heeft primair de functie van een esthetisch object. Hij voldoet met zijn breedte van 60 cm niet aan het bouwbesluit , maar elk persoon zonder beperkingen aan het voortbewegingsapparaat zal zonder moeite over deze trap de zitkamer kunnen bereiken, waar hij met een biertje vanuit zijn luie stoel de mensen die buiten aan hem voorbij trekken kan gadeslaan.

 

Begane-grondthumb1ethumbTweede-verdiepingthumbDakterrasthumb

 

 

 

 

 

 

Langs de lange vloer-tot-plafond en bijna wall-to-wall glaspartij loop je van de woonkamer naar de keuken. Tussen die beide ruimten bevindt zich de compacte badkamer met ronde douche in de draagkolom. Een trap naar boven leidt naar de slaapkamer met ingebouwde kasten. Via een drietal brede treden kom je ten slotte op het dakterras.

 

DoorsnedeOpzij2DoorsnedeFrontaal-!DD005181DD005201

 

 

 

 

 

 

 

De zon heeft de grootste rol bij het verwarmen van de woning. Door de grote raampartij op het zuid-zuid-oosten kan de zon tot diep in het huis doordringen, terwijl in de zomer zonnewarmte geweerd kan worden door de shutters. Daarbij is het huis voorzien van een warmtepomp in combinatie met lagetemperatuurverwarming van wanden en vloeren. De warmtepomp kan in de zomer ook koelen. De douche is voorzien van een warmte-terugwin-unit en waterhergebruik voor het toilet.

 

DD005215DD005210


home >